Ingrediente:
- 300 g făină
- 150 g unt rece tăiat cubulețe
- 50 ml apă cu gheață
- 2 lingurițe ierburi de Provence
- ½ linguriță sare
Pentru umplutură:
- 100 g bacon tăiat cubulețe
- ½ fir de praz
- 1 cartof dulce tăiat cubulețe
- 200 g spanac proaspăt
- 150 g Hochland telemea tăiată cubulețe
- 3 ouă
- 120 ml smântână lichidă 20% grăsime
- 1 vârf linguriță nucșoară măcinată
- Sare și piper
Mod de preparare:
- Într-un blender încăpător, punem untul rece tăiat bucăți, făina, sarea și ierburile de Provence. Pornim blenderul și mixăm totul timp de 30 de secunde până ce toate se amestecă și obținem un aluat nisipos. Cât timp este blenderul pornit, turnăm în fir subtire apa rece. Mixăm timp de 10-15 secunde până ce obținem un aluat care se strânge de pe marginile blenderului. Aplatizăm aluatul obținut cu podul palmei, îl învelim în folie alimentară și îl ținem la frigider pentru 30 de minute.
- Încingem cuptorul la 180 grade Celsius. Întindem aluatul într-o formă de tartă cu diametrul de 23 cm, înțepăm aluatul din loc în loc cu ajutorul furculiței. Pe deasupra punem o hârtie de copt în care așezăm boabe de fasole sau greutăți din ceramică pentru gatit. Dăm forma de quiche la cuptorul încins pentru 15 minute.
- Pregătim ingredientele pentru umplutură: Punem cubulețele de cartof dulce într-un ibric cu apă și fierbem pentru 10 minute, scurgem de apă și lăsăm deoparte. Într-o tigaie gătim bacon la foc mic pentru câteva minute până ce devine ușor crocant. Adăugăm prazul tăiat rondele și mai gătim până ce prazul devine moale. Adăugăm apoi spanacul și sotăm pentru 5 minute. Condimentăm cu sare, piper si nucșoară măcinată.
- Scoatem forma de quiche din cuptor, îndepărtăm folia si greutățile ceramice, punem în ea amestecul de bacon și spanac, iar pe deasupra presărăm cartoful dulce și cubulețe de telemea Hochland.
- Într-un castron batem ouale împreună cu smântâna lichidă și o turnăm peste ingredientele din tavă.
- Punem quiche la cuptorul încins pentru 45-50 de minute până ce capătă o culoare aurie.
- Îl servim cald.
Poftă bună!