INGREDIENTE:
- 100ml lapte călduț
- 1 ou
- 1 gălbenuș
- 50g zahăr
- 250g făină 000
- 60g unt topit
- 15g drojdie proaspătă
- Coaja de la ½ lămâie
- 1 linguriță extract vanilie
- 1 praf de sare
Pentru umplutură brownie:
- 1 albuș
- 40g unt minim 82% (moale, la temperatura camerei)
- 40g zahăr
- 50g făină
- 10g cacao
- 20ml lapte
- 50g ciocolată topită
- 1/4 linguriță praf de copt
- 1 linguriță esență de rom
Pentru compoziție brânză:
- 400g Hochland brânză de vaci grunjoasă
- 80g smântână grasă min 24% grăsime
- 2 ouă
- 100g zahăr
- 20ml suc lămâie
- 1 linguriță cu vârf de amidon
- coaja de la 1 lămâie bio
- 1 linguriță extract vanilie
Opțional:
- 150g vișine decongelate, scurse bine de lichid
- Zahăr pudră pentru decor
MOD DE PREPARARE:
- Amestecăm ouăle cu zahărul și vanilia până devin ușor spumoase.
- Amestecăm drojdia cu o linguriță de zahăr și lăsăm 2-3 minute.
- Într-un bol încăpător (sau bolul de la mixer/ robot de bucătărie, în caz că nu vrem să frământăm manual), punem făina cernută și realizăm o adâncitură în mijloc. Punem în centru, peste făină, ouăle mixate anterior cu zahărul, laptele călduț, drojdia, coaja de lămâie rasă fin, esența de vanilie și sarea.
- Frământăm câteva minute până se încorporează bine toate ingredientele și nu mai rămâne făină uscată.
- Începem să încorporăm untul topit. Adăugăm mereu puțin câte puțin și încorporăm bine prin frământare până să adăugăm din nou încă o parte din cantitatea de unt topit.
- Mutăm aluatul într-un recipient mare și încăpător, pe care îl ungem cu ulei. Lăsăm aluatul la dospit 2-3h.
- Când aluatul s-a dospit luăm o treime din el și îl întindem pe fundul unei tăvi rotunde de 28-30cm diametru pe care am pus hârtie de copt.
- Restul de aluat îl modelăm în biluțe pe care le punem pe marginea tăvii.
- Amestecăm Hochland brânză de vaci grunjoasă cu restul ingredientelor și turnăm umplutura peste aluat.
- Topim untul pentru brownie și amestecăm cu zahărul. Adăugăm apoi albușul și încorporăm. Adăugăm peste făina amestecată cu cacaua și praful de copt. La final adăugăm laptele călduț ciocolata topită.
- Punem din aluatul de brownie peste umplutura de brânză, din loc în loc cu o linguriță și cu un cuțit creăm un model marmorat.
- Vișinele le punem deasupra, apăsând ușor.
- Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 170°C cu ventilație, pentru 50-55 minute.
- Lăsăm să se răcească complet înainte de servire și pudrăm cu zahăr.
Poftă bună!